Κοντούλα Λεμονιά

Στοιχεία κομματιού

137-179-page-007

Το κομμάτι βρίσκεται στη σελίδα 143 του βιβλίου του Υπουργείου.

ΣΥΡΤΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ

Είναι χορός αργός, μεικτός, κυκλικός, η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες και με λυγισμένους αγκώνες και τα βήματα του χορού είναι 6 (έξι). Εκτός από τα βασικά βήματα, τις στροφές και τα καθίσματα, συχνά το τραγούδι τους ανάγκαζε να κάνουν κάποια επιπλέον επί τόπου βήματα ή έκαναν κράτημα κίνησης για να ξεκουραστούν, κυρίως όταν τραγουδούσαν πριν ξεκινήσουν μια καινούρια φράση. Έτσι ο χορός γίνονταν ακόμη πιο αργός.

Πηγή: sarantaporo.gr

Σχετικά με τη Βήσσανη Ιωαννίνων.

Βήματα μελέτης

  1. Προσπαθούμε να διαβάσουμε το κομμάτι με βάση αυτά που γνωρίζουμε από τη θεωρία. Λέμε τις νότες σταθερά και με πλήρη διάρκεια. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν τονικότητα, απλά το όνομα της κάθε νότας. Πάντα προσπαθούμε αργά, καθαρά, σταθερά.
  2. Ακούμε το κομμάτι πιέζοντας το κουμπί [>]. Πιέζοντας το κουμπί με τον μετρονόμο, ενεργοποιούμε τον μετρονόμο. Αλλάζοντας τον αριθμό που βρίσκεται δίπλα από τη νότα (bpm) αυξομειώνουμε την ταχύτητα (μεγαλύτερος αριθμός -> μεγαλύτερη ταχύτητα).
  3. Προσπαθούμε να διαβάσουμε τις νότες χωρίς τονικότητα, ενώ παίζει το κομμάτι.
  4. Προσπαθούμε να διαβάσουμε τις νότες με τονικότητα, ενώ παίζει το κομμάτι.
  5. Επαναλαμβάνουμε τα δύο παραπάνω βήματα χωρίς να παίζει το κομμάτι.
Παναγιώτης Κατωπόδης

Δημιουργός: Παναγιώτης Κατωπόδης

Μουσικολόγος ΠΕ79.01 - Μουσικός/Καθηγητής: Βιολιού, Κιθάρας, Λαούτου. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο mail: [email protected] ή στο τηλέφωνο 698 30 78 262.